Litiaza renala

2 decembrie

Astazi seara, un debut brusc de durere tare si surda in flancul stang superior.

Am avut de ales intre No Spa forte (1-3 pastile de 80 mg pe zi) si Scobutil ( 3-10 pastile de 10 mg pe zi) si am ales No Spa. Nici un efect. Un dus scurt fierbinte a avut mai mult efect asupra durerii, sa fi  scazut cu 15%.

Cresc si volumul de lichide baute, iau un antibiotic ca sa reduc durerea si ne apucam de treaba serios.

3 decembrie

Efectul a 3 No Spa si un antibiotic plus 2 Cystone este ca dupa pranz durerea devenita amorteala a ramas o jena sacaitoare.

Mancat citrice si baut apa multa si Renostim pe  masura ce durerea scade in intensitate.

De ce raman bolnav de litiaza renala, desi am eliminat ceva pietre:

greutarea mare inseamna obezitate si inseamna sedentarism.

8 ore la birou, 5 zile pe saptamana aceeasi pozitie.

80 minute in metrou, 5 zile pe saptamana aceeasi pozitie

7 ore zilnic in pat, aceeasi pozitie.

Urina superconcentrata in oxalati precipita in rinichi oxalatul de calciu, formand nisip si apoi calcul renal.

Urina la litiazic trebuie sa fie decolorata, cu cat este mai galbena cu atat este mai concentrata.

Alimentatia bogata in oxalati, combinata cu ingestia redusa de lichide conduce la superconcentrarea urinei.

Cand se declanseaza criza renala si calculul iese din rinichi:

Sarituri, mers pe teren accidentat, miscari repetitive ale corpului, mancat ciocolata, rosii, ghimbir in cantitati foarte mari.

4-9 decembrie

Cu lichide multe si pastile totul bine pana in seara asta, cand revine o jena usor dureroasa.

Cum se formeaza litiaza oxalica?

Exista doua tipuri de oxalati: oxalatul de calciu si acidul oxalic. Oxalatul de calciu se formeaza prin legarea oxalatilor (preluati din alimente, in special de origine vegetala) de moleculele de calciu in stomac si intestin, iar cand acest lucru are loc, ei pot sa fie eliminati din corp prin scaun, fara sa patrunda in rinichi. Insa atunci cand oxalatii nu se leaga de calciu in intestine sau stomac, ei vor fi absorbiti la nivelul colonului si vor trece in rinichi, unde se vor lega de moleculele de calciu, formand astfel pietrele la rinichi.
Celalalt tip de oxalati, acidul oxalic (prezent atat in vegetale cat si la animale) in cantitati mici in organismul uman, poate produce boli ca: hiperoxaluria (prezenta de oxalati in urina), deficienta vitaminei B6, cardiomiopatie, probleme de ritm cardiac, litiaza renala, insa atunci cand este prezent in cantitati mari in corp (extrem de rar, dealtfel), poate produce chiar moartea datorita efectului sau puternic coroziv pe care il are in organism.

9-19 decembrie

Dureri usoare, pentru care am luat cate 2 Scobutil, care au tinut durerea in loc. In plus, am inceput sa iau antibiotic, Biomicin ulei esential, cu rezultate foarte bune. Colica (durerea) inseamna presiune datorita blocarii calculului pe ureter, plus usoara infectie deoarece rinichiul lucreaza normal, iar pe ureter, urina are debit redus datorita calculului.

19-25 decembrie

Durerea este acum diferita, ca un ghimpe, ceea ce ma face sa cred (plus localizarea ei) ca acum calculul este in zona de ligaturare a ureterului in vezica, nemaifiind in plan vertical ci in plan pseudo orizontal.

Ma gandesc ca traseul de eliminare al calculului are 2 reprize diferite.

Prima repriza este din calicele renal unde s-a format si pana in vezica. Traseul este vertical, cu probabilitate mare de blocare pe ureter. Pot apare colicile renale.

Solutia medicala in caz de febra si dureri mari este introducerea unei sonde, impingerea pietrei in rinichi si sfaramarea ei in site. Dupa eliminare, sonda se scoate.

A doua repriza, mai redusa in timp si distanta este din vezica pana la eliminare din meatul urinar. Scade mult posibilitatea de blocare si daca dimensiunile calculului i-au permis sa ajunga in vezica, atunci va fi eliminat pe cale naturala.

Solutia medicala este relaxarea zonelor pe unde trece si un inflamator.

26-28 decembrie

Dupa 24 de zile de la declansare, ma astept, in lipsa oricaror semne, calculul sa fi ajuns in vezica. Este o perioada de liniste, care ma face sa ma intreb, daca mai exista vreun calcul. Pana la urma, raspunsul este pozitiv.

Cand piatra este in vezica se modifica si dinamica jetului urinar. Inainte timp, dupa angrenarea calcului din rinichi pe ureter, volumul de lichide fiind usor crescut, jetul este rapid si lung. Exista o usoara tendinta de acumulare de urina in rinichiul din care a plecat piatra, Cand calculul este in vezica, jetul este mai redus in viteza, neregulat si se poate opri brusc.

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Litiaza renala

  1. Ria says:

    Chiar dacă am nimerit aici din greșeală, în căutarea unor poze cu Bucureștiul vechi, mă îngrozește acest jurnal dureros al tău. Pari fff curajos!
    Sper să se termine cu bine…
    Sănătate multă! Îți țin pumnii… Măcar pentru revelion…
    Și chiar aștept continuarea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.