Ghid practic de supravietuire in recesiune

Pe blogul lui , Biserica din suflet are un articol care merita atentia tuturor care sunt fiinte rationale inzestrate cu inteligenta si credinta in suflet :

Ghid practic de supravieţuire în recesiune watch?v=WCkOmcIl79s&feature=related

Pe blogul său, http://cristianpaun.finantare.ro, Cristian Păun are un articol:

Ghid practic de supravieţuire în recesiune

După ce socialiştii au împins economia mondială într-o criză profundă şi perpetuă fiind incapabili să observe efectele perverse ale intervenţionismului în plan monetar şi încăpăţânându-se să creadă că dacă tipăreşti mai mulţi bani poţi să scazi dobânda şi să influenţezi ocuparea şi consumul, soluţia de ieşire din criză vine tot în răspărul proprietăţii private şi a pieţei libere: mai multă datorie publică, mai mulţi bani tipăriţi (inflaţie mai mare), mai mult control şi putere acordate instituţiilor publice, taxe şi impozite mai mari. Toate aceste pseudo-măsuri, care nu vor rezolva niciodată problema ci o vor expanda şi o vor amâna, nu fac decât să ne transforme în oameni mai săraci şi mai umili.

Putem reacţiona cumva fără a intra în conflict deschis cu statul hărăpăreţ şi acaparator? M-am gândit să vă propun câteva sfaturi de cum ar trebui să acţionaţi în această perioadă pentru a ieşi cât mai puţin şifonaţi dintr-o criză ce nu vă aparţine şi din care nu veţi ieşi prea curând având în vedere reacţia taman pe dos a statului şi etatiştilor. În această perioadă vă propun să faceţi următoarele:

[1] Dacă aveţi împrumuturi la bancă în valută sau în lei încercaţi să vi le plătiţi cât mai repede cu ajutorul familiei sau prietenilor. Încercaţi să diminuaţi cât mai mult ponderea creditului bancar în bugetul dumneavoastră;

[2] Dacă doriţi în viitorul apropiat să faceţi o investiţie învăţaţi de la această criză că înainte de a investi trebuie să economisiţi, oricât de tentante şi atractive par ofertele de credit şi oricât de uşor aveţi impresia că puteţi accesa banii pe care cu generozitate statul vi-i pune la dispoziţie;

[3] Încercaţi să evitaţi consumul de bunuri de folosinţă îndelungată şi optaţi pentru a investi banii dumneavoastră economisiţi anterior într-o afacere sau într-un portofoliu de active pe care să îl puteţi exploata ulterior şi care să vă plătească ceea ce aţi dorit să cumpăraţi. În acest fel veţi reuşi o finanţare pe viaţă a bunurilor de folosinţă îndelungată de care aveţi nevoie;

[4] Abţineţi-vă pe cât posibil de la consum şi încercaţi să optimizaţi nevoia de resurse pentru existenţa de zi cu zi. TVA-ul imens pe care statul nesimţit român îl percepe în momentul de faţă ne sărăceşte cu fiecare bon pe care îl plătim la casă.

[5] Dacă aveţi un teren cultivabil încercaţi să îl administraţi în aşa fel încât să vă aducă strictul necesar de legume şi fructe pentru autoconsum, evitând plata TVA-ului la cumpărarea acestora din supermarket-uri;

[6] Cumpăraţi cât mai mult direct de la ţărani, producători care nu sunt, de regulă, înregistraţi fiscal şi nu plătesc / percep TVA statului, deci preţurile lor sunt mai mici. Intermediarii din pieţe sunt în marea lor majoritate înregistraţi fiscal şi produsele lor sunt mai scumpe. De aceea preţurile saltă semnificativ de la producător la intermediar (şi nu cum lasă să se înţeleagă unii “analişti” ai preţului cartofului).

[7] Lichidaţi cardurile de credit pe care le aveţi pentru că ele au comisioane de administrare mari şi vă tentează să vă împrumutaţi pentru consum (atenţie că din acest împrumut imediat daţi apoi 24% statului pe TVA ceea ce e stupid).

[8] Dacă totuşi aveţi nevoie să cumpăraţi bunuri de folosinţă îndelungată (laptop, cameră video, aparat foto sau alte aparaturi electrocasnice) vă recomand să faceţi aceste cumpărături din altă ţară unde TVA e mai mic şi concurenţa mai mare (fie când mergeţi în concediu, fie puteţi face o deplasare specială împreună cu mai mulţi prieteni). Este absolut greşit să credeţi că dacă veţi cumpăra din România veţi da de mâncare unor români. Mult prea puţini dintre noi sunt beneficiarii direcţi şi meritorii ai acestui consum. Antreprenorii au devenit încasatori de impozite la stat, primul care se îndestulează cu vârf şi îndesat din profiturile de pe urma acestui consum sunt băieţii şmecheri care fac şi desfac bugetul public.

[9] Acceptaţi orice colaborare privată care nu presupune neapărat contract de muncă sau care presupune un salariu minim pe cartea de muncă şi apoi diferenţa vărsată direct în buzunarul dumneavoastră. Vă vor rămâne bani suficienţi în buzunar pentru a plăti privat asistenţă medicală şi pentru a vă administra singuri investiţiile pentru pensia viitoare. Mai mult, vă veţi găsi mai uşor de muncă dacă veţi fi cel care va propune o astfel de soluţie angajatorului. Ea e foarte convenabilă având în vedere fiscalitatea împovărătoare pusă în cârca angajatului şi angajatorului (la 1000 lei net trebuie să dau statului 900 lei, suma crescând exponenţia pe măsură ce creşte netul).

[10] Munciţi cât mai mult, acceptaţi cât mai multe colaborări şi încercaţi să vă specializaţi în cât mai multe lucruri pentru a avea o şansă mai mare pe piaţa muncii. Combinaţi veniturile, fiţi creativi şi agresivi pe piaţa muncii promovând cât mai bine ceea ce ştiţi să faceţi;

[11] Diversificaţi-vă portofoliul de economisiri şi diminuaţi drastic banii păstraţi în depozit la bancă. Vă recomand să cumpăraţi un teren cultivabil (pe care să îl cultivaţi sau să îl amenajaţi în vederea cultivării pentru că în cazul unei crize de proporţii care se prefigurează, având în vedere datoriile acumulate de ţările dezvoltate, un astfel de teren poate fi vital pentru supravieţuire), cumpăraţi aur, certificate pe aur (deşi nu au acoperire 100%) sau chiar active financiare de pe bursă. Tipărirea de bani ce este folosită la ora actuală ca “soluţie” face ca dobânda la depozitele bancare să fie foarte mică (chiar negativă având în vedere inflaţia). Tipărirea de bani înseamnă inflaţie care se vede cel mai mult în preţul activelor financiare la bursă, preţul aurului şi mai puţin în preţul alimentelor (deşi în ultima perioadă au crescut şi acestea semnificativ) sau costul capitalului.

[12] Dacă aveţi posibilitatea şi aveţi deja o afacere privată care încă rezistă atacului din partea statului intervenţionist ajutaţi cât mai mulţi prieteni / cunoscuţi în dificultate care merită. Întindeţi o mână da ajutor celor care vă sunt de folos şi au probleme cu locul de muncă;

[13] Implicaţi-vă direct şi activ în iniţiativele de ajutor social promovate de fundaţii şi ONG-uri private (ajutorarea bătrânilor, copiilor orfani, cei de la marginea societăţii). Ajutorul poate fi financiar (dacă aveţi posibilitatea) sau voluntariat (dacă nu aveţi bani măcar munciţi gratuit pentru a da sens unor astfel de iniţiative).

Acestea sunt doar câteva sfaturi la care m-am gândit până în momentul de faţă şi pe care vă invit să le comentaţi, amendaţi sau să le completaţi cu altele pe care le-aţi recomanda din experienţa dumneavoastră de luptă cu efectele acestei crize stupide pornită din prea mult stat în economie.

Comentariu bisericadinsuflet

Soluțiile sunt relativ bune, cu unele precizări:

1. Prin creditul bancar munciți, în prima fază a achitării lui, pentru bancă. Nu știu dacă cunoașteți din ce se compune rata bancară = DOBÂNDĂ+comisioane+rambursare parțială credit. În primul an de rambursare, dobânda este enormă, iar suma rambursată este infimă. În plus, prin sistemul rezervelor fracționare (vezi „Banii ca datorie”), banca îți ia bani pe care i-a creat din nimic. Împrumutul de la FMI din 2008 a fost pentru finanțarea mascată a băncilor străine, prin intermediul BNR (reducerea depozitelor minime ale acestora la BNR). Cine nu crede, să caute dicursul lui TB, la lansarea programului „Prima casă” în care menționa că noi am ajutat băncile, acum este rândul lor să ne ajute.

2. Criza a fost creată de către BĂNCI. Informați-vă cine au avut nevoie de ajutor de la state (inclusiv în SUA). Firmele private? Nicidecum – băncile și firmele de asigurări. După ce au dat credite neperformante ne bagă mâna în buzunar, cerând pomană pentru a evita falimetul. Așa că cea mai „cuminte” variantă personală este să învățăm să fim cumpătați. Ai nevoie mâine de laptop, plasmă, mașină sau casă? Depinde viața ta de ele? Dacă nu, învață să faci „credit pe invers” – pune mai întâi rata de-o parte și, când ai strâns banii, cumpără ce ai nevoie. Partea bună este: CU ACEIAȘI BANI, ÎN 6 LUNI CUMPERI UN LAPTOP MAI PERFORMANT !!!

3,4,7 Orice bun achiziționat care nu aduce un beneficiu, aduce cu sine cheltuieli suplimentare (legate de utilizare, întreținere, reparare, impozite). Dacă ai nevoie de bunul respectiv pentru acoperirea nevoilor de bază, este în tegulă. Dar trebuie să reînvățăm că LUXUL NU ESTE PENTRU TOȚI !, așa cum ne aburesc reclamele consumatoriste. Ne-am întins mult mai mult decât este plapuma, iar acum suferim de frig.

5,6 Este o idee bună, eu chiar o aplic cu succes. Cu o precizare – nu locuiesc în una dintre acele aglomerări urbane pline de mizerie și subcultură, unde trebuie să mergi 2 ore cu mașina până la marginea orașului – locuiesc într-un oraș de provincie, unde mergând pe jos, în 30 de minute sunt „la mine pe planatație”. Oricum, abundența de chimicale din hrana care se găsește în magazine m-a convins de mult de avantajele cultivării de subzistență. În plus, țin legătura cu părinții mei, care au casă la sat, după ce au lucrat o viață întreagă în oraș – îi ajut cât pot iar, de fiecare dată când merg pe la ei îmi fac cumpărăturile pentru 1-2 săptămâni de la săteni.

8. Este relativ – am avut firma mea și, împreună cu alți amici, patroni, am încercat să susținem inițiativa cumpărăturilor de la firmele locale. Varianta de ocolit este super(hyper)marketul, care „suge” resursele unei zone și le duce la centru. Chiar dacă dau un leu în plus, cumpăr și îi susțin pe ai mei.

9. În Italia și Spania se utilizează cu succes echivalentul PFA-ului. Nu presupune costuri de înființare și oferă multe portițe de scăpare de la plata impozitelor, prin deduceri de cheltuieli. Iar angajatorii privați sunt interesați de această formă de colaborare, deoarece reduce considerabil cheltuielile cu personalul. În schimb, întreaga sumă cheltuită anterior de firmă cu salariul (inclusiv dările către stat) o puteți lua dvs., și puteți să o alocați cum credeți de cuviință, nu așa cum dorește statul.

10. Aici… sunt un pic în dezacord cu autorul. Mai bine aveți grijă mai mult de dvs.: de educația, cultura, sănătatea și elevarea spirituală. Munciți ca să trăiți mai bine, nu trăiți ca să munciți mai bine. Încercați să dați jos „ochelarii de cal” și să vă lărgiți orizonturile.

11. Cu precizarea că ar fi util, în măsura în care vă atrage ideea, să „migrați” către sat. Nu să deveniți țărani, dar și în occidentul mult lăudat există tendința migrării spre suburbii. În plus, chiar și în orașele aglomerate, nu este mare diferență de timp când vii dintr-o suburbie în oraș, față de traversarea acestuia (mai ales la ore de vârf). Așa că, decât să investiți într-un apartament la etajul 8 în Militari, căutați o casă cochetă, cu 2-3 camere într-un sat pe lângă București (ca exemplu). Și rezolvați, astfel, și dilema „investirii” banilor.

12, 13 Nu refuza pe cel care îți cere ajutorul, dar nu te oferi dacă nu ești solicitat. Cu alte cuvinte nu fă bine cu forța. Veți vedea că, atunci când aveți ceva de oferit (chiar dacă numai o vorbă bună sau o mângâiere), se va găsi cineva care să vă solicite. Ce este în mai mult de asta, face diferența între a fii bun și a fi prost.

Față de aceste aspecte menționate de autor, cu precizarea că se limitează doar la aspectele materiale ale vieții cotidiene, aș adăuga câteva, de importanță mai mare (după umila mea părere):

I. Țineți legătura cu părinții și locurile natale, dacă mai este posibil. Modul de viață mercantilist ne-a dezrădăcinat în vederea păstrării mobilității forței de muncă. Dacă plantația nu mai dă rod, sclavii trebuie să plece pe alta. Întoarcerea la origini este benefică, atât în plan fizic, cât și în cel spiritual.

II. Păstrați tradițiile locului de unde proveniți. Încercați, prin mijloacele de care dispuneți, înregistrarea, prezentarea, încurajarea perpetuării și dezvoltării acestora. Suntem unul dintre popoarele care am renunțat ușor la tradiție. Mergeți în vestul Europei și veți vedea că vestimentația populară este în vogă și este afișată cu mândrie în orice ocazie (mai ales la evenimente).  Din păcate, ultimii ani ai socialismului au încercat eradicarea satului românesc, cu tot ce reprezintă el, în vederea creării „omului nou, multilateral dezvoltat”, dar lipsit de suflet.

III. Aveți grijă de voi. Men sana in corpore sano nu este doar o expresie – este ceea ce se dorește a fi distrus. Un om sănătos, bine educat, cu valori morale puternice nu poate fi ușor manipulat. De aceea el trebuie înfrânt:

– se elimină întâi „cei 7 ani de acasă” prin plecarea părinților în străinătate la muncă sau, în cel mai bun caz, prin ocuparea lor 10-12 ore pe zi la 1-2 joburi;

– se distruge sistemul de învățământ, prin obligarea învățătorilor și profesorilor să promoveze elevii, chiar dacă nu au un nivel de cunoștințe minim. Dacă scade numărul elevilor dintr-o clasă sub un anumit barem, clasa se desființează și profesorii își pierd posturile (vă rog să vă interesați);

– se distruge sistematic, intenționat, sistemul sanitar, în paralel cu pauperizarea populației, fapt care duce la deturnarea atenției oamenilor de la grija pentru propria persoană (inclusiv neglijarea sănătății) la grijile materiale – întreținute, de multe ori artificial, prin propagandă (reclame);

– se distruge interesul pentru elevarea spirituală prin denigrarea religiei, prin reprezentanții ei, preoțimea. Mass-media prezintă pe larg averile preoților, abuzurile săvârșite, îmbulzeala care se crează la fiecare manifestare religioasă. În paralel cu „efortul” celor din ierarhiile BOR de a „corupe” instituția bisericii.

III. La final dar, poate, cel mai important, este grija pentru suflet. Degeaba avem o sănătate de fier, o gândire ageră, un intelect care raționează corect, dacă valorile spirituale sunt pervertite. Resursele personale, puse în slujba unor interese meschine, duc la distrugerea celor din jurul nostru și, în final, la distrugerea proprie. Căutarea lui Dumnezeu (cel adevărat, nu „moșul cu barba albă din povești”), în sensul căutării desăvârșirii, sublimului, IUBIRII, în tot ceea ce facem este singura șansă reală de a depăși condiția noastră de simpli oameni, rotițe dintr-un angrenaj mecanicist. ECHILIBRUL între iubirea de sine și cea pentru cei din jurul nostru este calea spre o dezvoltare durabilă, într-o direcție corectă, atât personală cât și ca societate.

http://bisericadinsuflet.wordpress.com/2011/08/04/ghid-practic-de-supravietuire-in-recesiune/

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in Daca as fi pentru o zi ..., Nu va lasati manipulati and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ghid practic de supravietuire in recesiune

 1. cornel says:

  Produse mai ieftine puteti gasi pe http://www.pricedefy.ro pentru ca aveti posibilitatea sa alegeti pretul cel mai bun pentru produsul pe care il doriti, pe un comparator, inainte de a achizitiona

 2. La punctul [6] ar fi de tinut seama ca daca stai in mijlocul unui oras precum Bucuresti, pana sa ajungi pe undeva (macar) pe la periferie unde sa gasesti tarani care sa iti ofere produse direct din gradina proprie ai de mers cu masina ceea ce inseamna o cheltuiala in plus. Iar daca nu mergi cu masina proprie trebuie sa ai o alta posibilitate de a cumpara mai mult pentru ca efortul (financiar dar si fizic, de aceasta data) sa fie justificat.
  La punctul [8] ar fi tinut sama de faptul ca aici, de bine, de rau, ai un service asigurat. Pe cand daca ai achizitionat ceva “de afara” si te-a lasat in termenul de garantie …

 3. bucuresci says:

  Comentarii binevenite …
  6. trebuie sa faci efortul de a-ti asigura cat mai mult carne, poua, legume,fructe, branza direct de la tara, de la cunostiinte, prieteni, rude; cei care nu au nici sansa asta sunt cu adevarat nenorocosi
  8. este corect ce spui, dar si din ce-ai cumparat din Romania cu cate ai ajuns in service in garantie? gandeste-te si fa procentual – tot norocul-i fruncea 🙂

 4. Pingback: Pandemia vietii noastre, cea de toate zilele | Bucuresci sau Bukarest ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.