Slow food – ati auzit de ea?

Ati auzit de slow-food? ceva care este opusul lui fast-food de vreme ce fast(repede) si slow(incet) sunt antonime. Cam despre asta a fost vorba sambata si duminica la Earth Market (fosta Bursa de marfuri).
Se produce anual mancare pentru 22 miliarde de oameni, suntem aproape 6 miliarde pe Terra, din care vreo 2 miliarde mor de foame. Ingrozitor, nu? asta este consumerismul : mancam mult, prea mult, mult mai mult decat parintii/bunicii/strabunicii si strabunicii nostri; si ei mai apucau si cate o foamete, doua pe timpul vietii. Totusi, desi mancam atat de mult, suntem subnutriti pentru ca sistemul nostru digestiv nu tine cont de volumul mancarii inghitite ci de substantele pe care le poate extrage din acea cantitate. Mancam trei rosii de import si nu inghitim nici macar echivalentul unei singure rosii de gradina. Fara a mai pomeni de toxinele din rosiile de import. La Buzau, un inginer agronom a terminat acum cateva zile un experiment. A pus la un loc, la pastrare, rosii din gradina si rosii din supermarket. Dupa 6 luni, rosiile din gradina erau stricate, uscate, mucegaite, pe cand rosiile din supermarket aratau ca in prima zi. neschimbate. Pentru mine a fost edificator, voi incerca sa mananc doar mancare traditionala si atat. Nu ma refer la mezelurile pe care scrie traditional si contin E-uri🙂 sau la sucurile pe care scrie natural (apropo natural inseamna si neatins de mana omului😛 ) pe care le gasim tot la supermarket; nicidecum, voi manca ce se mananca la tara, facut in gospodaria proprie. Imi propun ca in 3 luni sa mananc peste 50% mancare traditionala ( ca la mama acasa ) si in 18 luni peste 80% sa fie mancare traditionala. Pentru 20% pastrez apa de la robinet (doar nu o sa fierb mancarea cu apa minerala, sau mai stii), berea, sarea.
Sper sa ii prind din urma pe moldoveni, despre care se spune si pe buna dreptate ca mananca fara E-uri : carni, ligumi, cartofi, fructi si vin🙂. Am gasit si varianta de meniu cu un singur E : fasoli, carnati, mamaliga, gogonEli si coca-cola!
Laitmotivul pe care l-am auzit mereu este pretul ridicat, insa acest lucru este relativ pentru ca socotind, mancarea ieftina devine foarte scumpa cand tinem cont de aproape lipsa substantelor hranitoare/sanatoase.
Adica platesti putin mai scump, cantitate mai mica dar calitativa, decat ieftin, mult si lipsit de calitate, adica de substantele hranitoare/sanatoase.

Iata ce am cumparat eu de la Earth Market

conservate : gemuri si sirop


gatite : galusti(sarmale) cu si fara carne (de sport), papara

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in bucuresteni, Bucurestiul meu and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Slow food – ati auzit de ea?

  1. Touche! Subtil, CA CAnceru’. Pe de alta parte, slow food-ul, pentru a ca a trebui sa englezim si expresia “ca la mama acasa”, a fost de la inceput un criteriu de delimitare, gastronomic vorbind, a romanilor fata de celelalte popoare civilizate. Poate slow-food-ul ne va incuraja sa “do it ourselves” mai mult decat o faceam pana acum. Chiar astazi vorbeam cu un prieten ca, dupa ce ai nostri nu vor mai fi, vom plati MULTI, FOARTE MULTI bani pentru mancarea sanatoasa de odinioara. De aici si concluzia. Ma apuc de facut magiun, borsh de casa si….pus gogoneli pi iarnâ.

  2. zaqk says:

    De unde ai scos partea cu producem mancare pentru 22 de miliarde? Sunt curios daca exista vreo statistica oficiala….

  3. zaqk says:

    Aham. Multam fain!

  4. bucuresci says:

    toti faceam slow food acum 20 de ani, insa mancarea gandita pentru consum este toxica si bineinteles, mai ieftina. Vom face alegerea sanatoasa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s