Peste toata Tara Fagarasului …

Intotdeauna m-a fascinat Mircea cel Batran, domnitor/voievod al Tarii Romanesti, cand in 1406 isi spunea : Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios și binecinstitor și de Hristos iubitor și autocrat, Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului.

Imi placea sa caut sa vad unde sunt geografic toate teritoriile peste care voievodul domnea 🙂

In acest week-end, Tara Făgărașului vine in Bucuresti :

Pentru fagarasenii de origine si bucuresteni, în 12 si 13 martie a.c. Tara Fagarasului vine la Earth Market/Târgul Taranului, în Capitala, cu mic, cu mare, cu mâncaruri, haine, fotografii, cu batrâni si povestile lor.
La invitatia Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, în prag de primavara, conviviumul Slow Food Tara Fagarasului si Proiectul tarafagarasului.eu descaleca la Earth Market. Aduc în Bucuresti aerul proaspat din muntii Fagarasului, oamenii veseli, hainele frumoase, mâncarea gustoasa, suveniruri mândre pentru cei cu dor de casa, imagini cu locuri si oameni din satele dintre munti si Olt. În programul celor doua zile fagarasenii de origine si bucurestenii se vor întâlni la Earth Market/Târgul Taranului, cu producatori locali din Tara Fagarasului, vor gusta din mâncaruri fagarasene de prânz si mic dejun, si vor avea placerea de a vedea si simti o prezentare de vechi si nou cu portul traditional din zona.
Programul „Tara Fagarasului la Earth Market”:
 
Producatori din Tara Fagarasului
Slow Food Tara Fagarasului a selectat un grup de mici producatori pentru a participa la Earth Market: familia Tafta din Cincsor (branzeturi, cascavaluri, slanina), gourmeTraditional (gemuri, siropuri si conserve), familia Mistreanu de pe Valea Hârtibaciului (cu prajituri sasesti facute dupa retete autentice, cu ingrediente locale), Rosenauer din Rasnov (producator de schnaps).
 
 Pranz si brunch cu mancaruri traditionale
Pe toata durata targului, mai precis sambata la pranz si duminica dimineata, vizitatorii vor avea prilejul sa cumpere si sa manânce bucate traditionale din Tara Fagarasului. Sambata va asteptam cu ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon, ciorba de salata cu papara din oua de casa, marar si usturoi, galuste (sarmale) cu carne si de post, tocana de ceapa si rosii cu mamaliguta, platouri cu slanina, ceapa, mere si branza, desert de post din grâu si nuca (coliva), orez cu lapte si prune uscate. Duminica dimineata, pregatim un mic dejun tarziu cu papara cu carne si legume, branza, slanina, afumaturi, jumari, ceapa rosie, zacusca, gemuri si pita de casa.

Femeia din Tara Fagarasului – old/new
Acest proiect-concept vizeaza o prezentare cu aer vintage chic a ceea ce insemna evolutia corecta a elementelor vestimentare, intr-o zona bine definita din Romania: Tara Fagarasului – eveniment pregatit special pentru femei. Astfel, acesta va cuprinde o colectie de dantele si povesti semnate de mandra chic – lucrusoare si povesti, elemente vestimentare reinventate, de tip new style: accesorii, hainute din dulapurile bunicilor reinventate, cateva suveniruri pe aceeasi tema. Acestea vor fi sustinute vizual de prezenta a trei femei imbracate intr un costum popular spectaculos din zona, o rochie pe manechin ca scurt preview a unei colectii de designer de inspiratie Tara Fagarasului si trei tinere modele imbracate special de stilisti de top in outfit-uri care vor cuprinde elemente de costum traditional adaptate in tinute modern style.

Proiectul tarafagarasului.eu cuprinde un atelier in care batrane si tinere din zona creaza aceasta cronologie in evolutia culturii vestimentare: de la recuperarea si pastrarea costumului autentic pana la evolutia lui si reinventarea elementelor specifice acestuia in creatii de tip vintage sau new style).

Fotografii si suveniruri
Tara Fagarasului are foarte multe elemente care fac din ea o zona unica. Am selectat cateva dintre aceste si le-am transformat in mici suveniruri. Imaginile cu oameni si locuri din zona, transpuse in fotografii, se vor alatura zonei in care vizitatorii vor putea sa admire si sa cumpere obiecte moderntraditionale.

Slow Food Tara Fagarasului si Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor sunt doua din cele 10 grupuri Slow Food din România care organizeaza activitati dedicate renasterii produselor locale, parte a patrimoniului cultural imaterial românesc. Earth Market/Târgul Taranului este o piata locala dedicata micilor producatori, prima piata turistica Slow Food din România, fiind un proiect al Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, organizat de peste 3 ani.

Locatie, program. Evenimentul va avea loc în 12 martie (între orele 10:00 – 17:00) si 13 martie (intre orele 10:00 si 14:00), la Earth Market, în curtea The ARK, vis-a-vis de Piata de flori George Cosbuc, în sectorul 5 al Capitalei, zona Uranus, alcatuita din Palatul de Cultura
Bragadiru, E-Uranus, Crystal Palace Ballroom.

Contact Slow Food Tara Fagarasului/gourmeTraditional: Oana Coanta, tel. 0722 219 980, info@slowfoodtarafagarasului.ro, http://www.tarafagarasului.eu

Contact Earth Market/Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman: Tiberiu Cazacioc, tel. 0742 111 119, contact@targultaranului.ro, http://www.targultaranului.ro

Ne vedem acolo!

Advertisements

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in bucuresteni, Bucurestiul meu and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Peste toata Tara Fagarasului …

  1. Pingback: Slow food – ati auzit de ea? | Bucuresci sau Bukarest ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s