BNR, ce deziluzie VI – Mugur Isarescu, bancherul nepereche

Inainte de Craciun mi-am propus – crestineste –  sa uit de BNR si Mugur Isarescu!

Traind in Romania deceniului al doilea al secolului XXI, sa ierti si sa uiti de BNR si Mugur Isarescu nu este un lucru usor, este chiar imposibil.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost decorat, vineri seară, la sediul ambasadei Franţei, cu Legiunea de Onoare, ocazie cu care le-a povestit politcienilor, rudelor, colegilor şi diplomaţilor prezenţi despre bunicul său, despre tatăl său, despre studenţie, cărţi, piese de teatru şi vin.

Ehee, a trecut vremea muncii si tineretea, vine vremea gloriei nepieritoare, a premiilor si decoratiilor si a amintirilor placute :

“Dacă am înţeles bine, înalta distincţie este acordată nu doar pentru cariera mea în slujba ţării mele, ci şi Băncii Naţionale a României, a cărei politică monetară a făcut ca România să nu se confrunte cu o criză financiară. Vă rog să primiţi, domnule ambasador, recunoştinţa mea şi a echipei Băncii Centrale a României pentru aceste aprecieri”, a mai spus Isărescu.

Stiu de ce l-au premiat. Fiindca la presiunile bancilor din Romania (atentie, bancilor din Romania nu a bancilor romanesti), BNR a tot crescut rata de indatorare la un credit de la 30 pana pe la 65-70% in anii bulei imobiliare romanesti.

Banca centrala doreste sa limiteze pentru intreg sistemul bancar la un nivel de 65% gradul de indatorare al clientilor, dupa modelul Alpha Bank, ceea ce explica nervozitatea bancherilor care cer grabirea aprobarii normelor de creditare, potrivit unor surse din sistemul bancar. Potrivit surselor citate, banca centrala cere bancilor sa calculeze un grad de indatorare maxim de 65% din totalul veniturilor nete ale solicitantului, asta dupa ce a scazut valoarea asa numitului cos zilnic, la aproximativ 250 lei/membru de familie/lunar. (28 mai 2007)

Doar asa a fost posibila bula imobiliara romaneasca, un efort conjugat agenti imobiliari verosi/bancheri creditori nervosi/oameni cu vise/visuri dar fara cunostiinte economic/financiare.  A fost greu, s-a muncit pe rupte, au fost nopti nedormite pentru ca pana la urma sa triumfam :  … Băncii Naţionale a României, a cărei politică monetară a făcut ca România să nu se confrunte cu o criză financiară …

Felicitari, Mugur Isarescu! ai reusit … Il vrei la Steaua?

Nu vom putea niciodata stabili matematic cine a fost mai lacom, a cui a fost vina : au fost bancherii prea lacomi sau omul care a luat credit, care este in principiu o fiinta vie care a abdicat de la cele mai elementare norme de bun simt aritmetic si bun simt social ..general. A ales in deplina cunostinta de cauza sa intre in jocul imobiliari/ajentzi/banci..contribuind cu propriul neuron la cresterea bulei. ( l-am citat pe BCA de aici, pozitie impartasita si de colegul meu vala, pe principiul ai citit contractul, l-ai semnat, acum esti bun de plata 20-30 de ani)

Oricum, macar stim opinia/parerea premiatului :

Eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru, care nu este de neglijat. Băncile au fost intermediari, putem să spunem că au ademenit populaţia, dacă suntem răi şi îi provocăm (pe bancheri – n. red.) la o discuţie tovărăşească, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii”.

Pacat ca esti doar unul, cu doi premiati de talia ta,  Romania ajungea astazi in G8 🙂

 In stanga se poate admira  Ordinul “Meritul Industrial și Comercial” în grad de Mare Ofițer, pentru “cea mai spectaculoasă perioadă de creștere de după de cel de-al Doilea Război Mondial”, acordată de preşedintele Traian Băsescu guvernatorului în data de 2 februarie 2007.
Această creştere spectaculoasă este astăzi blamată aproape zilnic de către Mugur Isărescu şi este constant invocată vina noastră, a românilor de rând care, potrivit oficialilor BNR, am luat credite fără să le putem plăti, păcălim cumpărătorii în piaţă cu produse contrafăcute, am îndatorat ţara şi aşa mai departe.
“Romanii care au luat credite sunt adevaratii vinovati de faptul ca datoria externa privata a tarii noastre a crescut de sase ori intre 2000 si 2010, ajungand la 90,76 miliarde de euro”. O declaraţie ilogică a lui Isărescu, care nu îi face cinste nici în calitate de guvernator al BNR, responsabil de toată piaţa bancară din România, dar nici în calitate de economist, academician sau om. Probabil este urmarea unor directive primite în cadrul întâlnirilor de la Clubul de la Roma sau din cadrul Trilateralei, unde Isărescu a primit misiunea de a arunca toată vina pentru criza financiară din România asupra românilor de rând, spălând imaginea băncilor, a căror interese le reprezintă cu adevărat. Spuneti-mi ca mai suportati inca ceva, cireasa de pe tortul Romaniei salvate de catre Mugur Isarescu din ghearele crizei financiare. Sunteti gata?
La cererea FMI, Banca Nationala a Romaniei este gata sa accepte ca bugetul sa nu incaseze aproape un miliard de euro. Totul pentru ca nu-i asa Romania nu are criza financiara, bagam miliarde in banci din bugetul statului, inchidem spitale, micsoram pensii, lasam profesorii  la un nivel injositor de trai si medicii fara aparatura necesara pentru ca bancile sa o duca foarte bine. In ce scop? Cum adica, doar nu sunt institutii filantropice, pentru a da credite cui mai ramane in viata/business.  
 
Advertisements

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in Bucurestiul lor, Nu va lasati manipulati and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s