Nu va lasati manipulati IV

Epoca internetului este o incununare a comunicatiilor rapide si directe pe mobil, pe calculator, pe tablete.
dar exista un singur mare neajuns : calitatea de adevar a informatiei.
E o noua categorie pe blogul meu si de fiecare data cand cititi am sa va rog sa si comentati !

Rata somajului a stagnat in luna decembrie la 10% in zona euro, respectiv la 9,6% in UE, numarul total al somerilor din cele 27 de state membre fiind estimat la peste 23 de milioane, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Romania nu a trimis datele ultimelor 3 luni, printre altele, alaturi de Grecia si tarile baltice. In luna septembrie 2010, tara noastra se situa undeva la mijloc cu 7,3%.

Este aceasta valoare corecta? Avem cel putin doua institutii bugetare care calculeaza si pot prezenta aceasta valoare : INS si ANOFM. Era de asteptat ca fiecare dintre ele sa aiba o modalitate diferita de calcul , datorata modului diferit de recoltare a datele primare, totusi diferentele ar trebui sa fie minime :

Pentru calcularea ratei somajului, INS foloseste metoda Biroului International al Muncii (BIM), metoda folosita in intreaga Uniune Europeana, pe baza de sondaj realizat trimestrial, in timp ce ANOFM foloseste metoda prevazuta de legislatia nationala, potrivit careia numarul de someri se stabileste lunar dupa numarul celor care vin sa se inregistreze voluntar la agentie. Astfel, potrivit legii, o persoana este considerata ca fiind somera pentru un an de zile, dupa care, chiar daca nu si-a gasit loc de munca, este scoasa automat din statistici. Pe de alta parte, daca un somer inregistrat nu trece pe la agentia judeteana de ocupare trei luni consecutiv se considera ca si-a gasit loc de munca si nu mai este luat in calcul la stabilirea ratei somajului.

Concluzia mea? Nu exista o raportare corecta a valorii somajului real romanesc, care este mai mare decat ce apare in media. Somajul real are o valoare intre 7,3% si maxim 44.8% (=angajati/populatie activa)

 

Sa ne folosim mereu mintea, sa mai intelegem cate ceva!
Advertisements

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in Nu va lasati manipulati and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s