Nu va lasati manipulati III

Epoca internetului este o incununare a comunicatiilor rapide si directe pe mobil, pe calculator, pe tablete. 
dar exista un singur mare neajuns : calitatea de adevar a informatiei.
E o noua categorie pe blogul meu si de fiecare data cand cititi am sa va rog sa si comentati !

Piata imobiliara a suferit o scadere medie de 40% fata de nivelurile 2007-2009. Eu zic ca ar mai trebui sa mai scada inca 40% in medie pentru a ajunge la un nivel corelat cu veniturile. Daca romanii vor sa cumpere locuinte, trebuie  sa o poata face cu un efort rezonabil (10-15 ani de credit).

Totusi, incepand din 2010 exista o alianta guvern-banci-real estate pentru ca preturile sa nu ajunga acolo unde este economic corect sa ajunga.  Daca bancile si real estate-ul lucreaza in interesul propriu, era de asteptat ca Guvernul Romaniei sa lucreze in interesul populatiei (poate m-am hazardat cu ideea asta).

Ultima mutare a aliantei IMob ( din americanul I, mob tradus Eu, mafia) incurajeaza bancile sa evite executarile imobiliare prin reesalonari ale ratelor scadente sau prin preluarea de actiuni ale dezvoltatorilor in faliment. Rezultatul asteptat este impiedicarea scaderii preturilor sub 1000 euro/mp mai ales la locuintele nou construite, adica se mizeaza pe o scadere foarte lenta a pretului mediu in urmatorii 3-4 ani astfel incat formula 1000 EUR/mp x 4.2RON/EUR sa devina 720EUR/mp x 3.1RON/EUR in momentul aderarii Romaniei la zona euro.

Care va fi rezultatul? Fiindca principiile de functionare ale unei economii nu pot fi evitate, eu prevad ca piata va ramane blocata inca un an, maxim doi si apoi va cadea brusc cu 50%.

Sa ne folosim mereu mintea, sa mai intelegem cate ceva!

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in Nu va lasati manipulati and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Nu va lasati manipulati III

 1. vala says:

  piata imobiliara va scadea lent in urmatorii cativa ani si sigur NU va cadea brusc cu 50 % nicicand… ba chiar pe segmentul spatii comerciale in zone de trafic va creste in urmatorii ani… ma certo

  • bucuresci says:

   Scaderea se va aplica doar apartamentelor si caselor si ea va avea loc brusc doar daca alianta IMob va bloca prin diferite metode deprecierea in salturi.
   Brusc sau in salturi, procentul e acelasi : 50%. molto sicuro

   • vala says:

    piata imobiliara se va polariza in urmatorii ani…adica o sa existe imobile ( blocuri vechi, zone limitrofe, insalubre, etc) care vor scadea 50 % poate chiar mai mult si o sa existe imobile ( constructii noi, zone bune – la rezidential si spatii comerciale) unde scaderea va fi mai mica si se vor inregistra stagnari … per ansamblu scaderea nu va fi de 50 % de acum …
    corelarea preturilor la imobiliare cu veniturile e o prostie arbitrara la care te sfatuiesc sa renunti… you will see…

    iar alianta imob e un fluture de-al tau… nu sunt adeptul teoriei conspiratiei
    si din nou un sfat: nu subaprecia marketingul bancar… e letal 🙂

   • bucuresci says:

    Eu ma refer strict la spatiile de locuit, deci excludem birourile si spatiile comerciale dar si terenurile unde scaderea e mult mai mare si strica media.
    Iti dau dreptate, sunt un prost crezand ca trebuie sa existe o corelatie intre venituri si locuinta pe care ti-o cumperi. Dar sper sa fie mereu asa; asa ca la situatia actuala fie scad preturile locuintelor, fie cresc veniturile.
    Alianta IMob e o realitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.