BNR, ce deziluzie III

Devine tot mai interesant, vocile se ridica si devin latratoare, privirile strapung, se ridica noi epigoni

Hotul striga hotii! Seful bancii centrale acuza bancile comerciale cu filiale in Romania pentru creditare excesiva!

Unde vad eu ca s-a produs hotia? E adevarat ca nu le-a bagat nimeni mana in buzunar creditatilor, insa reglementarile si promovarea produselor bancare au fost excesiv de agresive fara sa tina cont (nu am sa zic de bun simt) de modelul de lucru din tarile de origine, caci putine mai au capital romanesc majoritar. Banca a furat cu doua maini: ecartul normal de 2-4% intre dobanda la depozite si dobanda la credite in tarile civilizate, in Romania a ajuns la peste 8-12% cu efectele manifestate acum, efecte agravate de criza financiara ajunsa in economie (scaderea consumului si a productiei, cata mai este).

Sub obladuirea celor care au responsabilitatea in tara noastra, au fost furati atat cei care depuneau banii, furandu-li-se din dobanda, la fel cum si celor care au luat credite li s-au impus dobanzi peste nivelul de profit obisnuit.Pentru bancile din  Romania, perioada anilor 2007-2009 a fost perioada profitului maxim posibil de a fi obtinut vreodata intr-o tara europeana.

Alt citat din gandirea guvernatorului BNR : Romanii sunt vinovati pentru indatorarea tarii! O consider o afirmatie corecta, dar trunchiata. Nu doar romanii sunt vinovati ca si-au dorit masini, case si aparatura electrocasnica, ci si organismul care lucreaza in numele nostru si mai ales (asa am visat cu totii) si in folosul nostru : BNR.  Pe banci nu pot sa dau vina ca isi faceau treaba lor de societati comerciale cu riscuri si profit (a fost camatarie pura, ce mai) si inca o faceau foarte foarte bine sub ochii BNR-ului, care acum se simte jignit ca ANPC ar putea avea putere de decizie pe tarlaua lor.

Acestea fiind zise, plus adevarul greu de digerat ca pestele de la cap se impute, sa asteptam impreuna zilele negre financiare care vor veni in 2011; nu vad nici o solutie de a le evita. Si aici  ca si-n 1989, ne trezim ultimii. Polonia, Bulgaria, Cehia, Ucraina si de curand Ungaria au avut socuri financiare grele care au curatat la propriu dar si la figurat mizeria; am ramas ultimii la rand ! Din pacate.

P.S. Ghetea, ARB: Ordonanta 50 protejeaza atat de bine clientul incat bancile n-o sa-i mai dea credit. Foarte bine, spun eu, creditul de consum este eficient cand actioneaza pe o piata economica sanatoasa care creeaza noi locuri de munca; acum creditul trebuie acordat firmelor care isi propun sa o apuce pe panta crescatoare a unui nou ciclu economic.

Advertisements

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in Bucurestiul lor and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to BNR, ce deziluzie III

 1. vranceanul says:

  Românii sunt cei care au îndatorat ţara şi nu băncile comerciale, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. “Băncile din România sunt vinovate pentru 22 de miliarde din 90 de miliarde de euro datorie externă a României. Ei le-au dat credite. 4,5 milioane de persoane care au luat credite. Şi aceasta reprezintă circa 50% din populaţia activă a României. 3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică. Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii”, a adăugat guvernatorul. http://www.promptmedia.ro

 2. librar says:

  auzi, da la voi la capitala nu s-a auzit de boicotarea bancilor din 7 decembrie ?

  • bucuresci says:

   Nu stiu sa iti raspund pentru toata capitala, dar pe unde citesc eu (ziare,bloguri) nu am gasit nimic pana sa pomenesti tu. Poate nu e considerata o actiune realista; comentam dupa 🙂

 3. Pingback: BNR, ce deziluzie IV | Bucuresci sau Bukarest ?

 4. vala says:

  “ecartul normal de 2-4%” asta e un fluture de-al tau… ecartul normal e cat permite piata

  “Pentru bancile din Romania, perioada anilor 2007-2009 a fost perioada profitului maxim posibil de a fi obtinut vreodata intr-o tara europeana.” asa si? … pentru multi perioada aia a fost de maxim profit…
  stii cat a avut in 2009 profit Orange Romania ? 1 mld euro; adica mai mult decat intregul sistem bancar romanesc la un loc in anul lui de glorie… si sa n-ai nici un dubiu si Orange te-a ademenit cu oferte da’ ai vrut tu sa vorbesti la mobil … nu te simti abuzat ? pai autoritatea de reglementare ce a pazit ?

  • bucuresci says:

   “ecartul normal de 2-4%” asta e un fluture de-al tau… ecartul normal e cat permite piata
   corect si logic, eu doar ma gandeam la lacomia filialei bancii din Romania in comparatie cu ce faceau acasa.

   nu reprosez bancilor ca au facut profit maxim ci modul in care l-au facut, iar acum cand lucurile s-au schimbat nu joaca corect, incercand sa pastreze prin diferite tertipuri rate mai mari decat e semnat in contract.

   nu am date despre Orange sa vad profit/nr. clienti si sa compar cu bancile, pentru a avea o baza de comparatie si discutie; cine e nemultumit poate incerca sa reclame la ANPC si atunci putem vedea ce pazeste cu adevarat ANPC 🙂

  • bucuresci says:

   Multumesc, culmea ca le citisem pe amandoua intre timp … 🙂
   A lovi in banci inseamna a lovi la baza structurii economice si financiare a oricarui stat. Pe de alta parte, sunt prea mult banci in Romania, fara ca din asta eu clientul sa am un mare avantaj, daca s-ar duce vreo 2-3 la fund, ar deveni si celelalte mai intelepte.
   P.S. O fi ramas CEC singura cu capital romanesc, dar asta se simte in fiecare por din sediile si angajatii lor; din pacate – ca si CFR singurele structuri nereformate de al revolutie-ncoa.

 5. Octavian says:

  Dupa ce deschizi si lasi la bunul plac al copilului cutia cu bomboane este steril si inutil sa-l acuzi de obezitate si diabet post factum (a se vedea afirmatia d-lui Guvernator ca nenorocitii de romani au indatorat tarisoara: adica numai clientii sunt lacomi nu si (in primul rand zic populistii) distinsele banci pe care ireverentiosii le catalogheaza drept camatari cu staif).
  Neinterventionismului BNR i se pot gasi multe scuze, dar parafrazand un slogan din vanzari nu poti sa produci stabilitate financiara si scuze in acelasi timp.
  Retrospectiv ma gandesc ca ar fi fost mai bine pentru tarisoara sa fi avut un guvernator jucator si nu un presedinte jucator. Dar, desigur, este mai sic sa te comporti ca un analist al pietei bancare decat ca un patron al acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s