Comparatia

Citeam astazi aici cand mi-am dat seama ca noi ne comparam mereu si intotdeauna cu nemtii (de fapt cu germanii, expresia nemtii venind pe filiera slava);  ei sunt  elementul de comparatie ca natiune/tara si nu francezii sau italienii, de exemplu, latini ca si noi.

Definitoriu pentru germani sunt ordinea, disciplina, respectarea regulilor si curatenia. As spune ca in spatiul romanesc mai nimic din toate astea nu ne defineste. Ne place sa mancam si sa bem, sa avem mai mult ca vecinii, sa radem de ceilalti, sa fim eram ospitalieri. Azi nu ne place sa fim germani, nu vrem sa devenim germani, dar cand e o discutie : Ia uite cum e-n Germania !

Sa fie efectul perioadei 1866-1947 (81 de ani de regat sub mana prusaca) cand multe lucruri bune s-au intamplat in Romania? atentie, politicienii acelor vremuri au fost romani sadea, cu toate calitatile expuse in Caragiale 🙂

Din pacate, este oficial de cateva zile,  suntem cea mai saraca tara din UE, castravetele si ceafa groasa (bulgarii, adica, folositi pentru alt gen de comparatie)  ne-au luat-o si ei inainte. E clar ca ne lipseste un model si am devenit noi insine model de ASA NU!

Acum incep sa inteleg, inaintasii nostri au visat si si-au dorit cu putere sa ajungem ca Germania (poate si ca Franta) si au facut-o asa cum au putut ei. Noi, astazi, nu mai visam la nimic. Noi , nu mai vrem sa fim ca nimeni. Noi vrem sa fim ca noi : mai putine calitati,  nenumarate defecte. Noi vrem doar sa avem, nu sa fim !

 

Advertisements

About bucuresci

Hoping for the best but expecting the worst !
This entry was posted in Bucurestiul lor and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Comparatia

  1. zaqk says:

    las’ ca de acum inainte o sa ne comparam cu bulgarii, sunt mai aproape – fizic – si mai accesibili – economic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s